Vanaf 1 januari 2017 Eigen Bijdrage Implantaatgedragen Gebitsprothesen

VWS kondigt wijzigingen verzekerde mondzorg aan.Vanaf 1 januari 2017 gaan patiënten een percentuele eigen bijdrage betalen voor implantaatgedragen gebitsprothesen, in plaats van een vaste eigen bijdrage. Dat heeft minister Schippers van VWS per brief laten weten aan de Tweede Kamer.

Voor de implantaatgedragen gebitsprothese geldt in de Zorgverzekeringswet (Zvw) nu een vaste eigen bijdrage van €125,- voor de onderkaak of bovenkaak, terwijl voor normale gebitsprothese een eigen bijdrage geldt van 25% van de kosten. Daardoor komt het in de huidige praktijk regelmatig voor dat een normale prothese voor de patiënt duurder uitvalt dan een (hoogwaardiger) implantaatgedragen prothese. Met de nieuwe maatregel beoogt de minister een einde te maken aan deze situatie. Dit gaat gelden per 1 januari 2017:

  • voor implantaatgedragen prothesen voor de onderkaak (bijvoorbeeld klikgebit onderkaak) gaat in 2017 een eigen bijdrage gelden van 10% van de kosten;
  • voor een implantaatgedragen prothese op de bovenkaak (bijvoorbeeld klikgebit bovenkaak) gaat een eigen bijdrage gelden van 8% van de kosten;
  • voor de normale gebitsprothesen (bijvoorbeeld kunstgebit) wordt in 2017 een eigen bijdrage van 25% van de kosten gehandhaafd.

De KNMT is blij dat de perverse prikkel eruit is gehaald die maakte dat de patiënt vaak minder hoeft bij te betalen voor de implantaatgedragen (bijvoorbeeld klikgebit) dan voor de conventionele gebitsprothesen (een kunstgebit).

Reparaties en rebasing gebitsprothesen

De minister voert op voorspraak van het Zorginstituut Nederland (ZIN) ook een eigen bijdrage van 10% van de kosten in voor reparaties en rebasing van gebitsprothesen. Volgens de minister gaat het daarbij om maximaal €45,-.

Fronttandvervanging tot en met 22 jaar

Verzekerden tot 18 jaar hebben onder omstandigheden recht op fronttand vervanging met implantaten. Dit recht wordt vanaf 1 januari 2017 verlengd tot en met hun 22e levensjaar, indien een snijtand of hoektand niet is aangelegd of voor het 18e levensjaar in zijn geheel verloren is gegaan als gevolg van een ongeval. De KNMT had in dit geval liever gezien dat de leeftijdsgrens bij 25 jaar was komen te liggen. Bij sommige patiënten is de kaak namelijk pas rond het 25ste jaar volledig uitgegroeid.

Bron: knmt.nl

Openingstijden

Ma - Vr : 08.00 - 17.00

Vragen of Afspraak maken?
Bel 038-376 4755

knmt

Over ons

Veluwe Mondzorg
Stationsweg 47
8091 AB Wezep
038 – 376 47 55
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zorgmail voor zorgverleners
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd